Mijn missie

Ik help volwassenen en kinderen een levenslange voedingsbasis leggen en wil bijdragen aan de lichamelijke en emotionele gezondheid van jonge generaties. Aanvankelijk wilde ik werken met lageschoolkinderen. Wanneer ik zwanger was, leerde ik dat ik liefst vroeger in het leven help: als het kan vòòr de conceptie, tijdens de zwangerschap en postpartum.

Vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag leg je via (op)voeding de basis van het brein, het lichaam en de emoties van je kindje. De eerste 1.000 dagen, heet dat concept, en dit is ook voor jou een heel kwetsbare periode. Want net tijdens deze fase word jij overspoeld door onzekerheid, bezorgdheid, vermoeidheid én een klein mensje dat je lichaam, tijd en energie opzuigt. Je wilt het zò goed doen, maar hoe?

Rond de tweede verjaardag trakteert je kindje jou op meer zelfstandigheid, meer neen-zeggen, selectief eten en een eigen willetje. En dan zijn er de tienerjaren, met soms ook rebels voedingsgedrag en véél lichamelijke en emotionele uitdagingen. Help, hoe pak je jouw (op)voeding makkelijk en evenwichtig aan in deze kwetsbare levensfasen?

Welke eetpatronen geef jij door?

Mijn eigen matrescence – een moeilijk woord voor de geboorte van een mama – maakte van mij een diëtist met een intergenerationele visie. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding gaf ik veel voedingsstoffen door aan mijn zoontje en doorheen mijn voorbeeldfunctie (en menuplanning) leg ik de basis van zijn eetpatroon. Mijn (op)voeding ging aanvankelijk samen met een flinke dosis dieetrestricties verpakt met een gezond label.

Mijn zoontje moest de gezondste versie van mijzelf worden en de (di)eetpolitie zat mee aan tafel. Chocolade at ik stiekem en ik kampte met een gigantisch schuldgevoel over mijn minder perfecte eetpatroon tijdens de zwangerschap. Tot ik begreep dat niet enkel wat we eten, maar evengoed hoe ik over voeding praat, wat ik over mijn nieuwe lichaam zeg en hoe ik op sommige producten reageer (hallo, chips, en co!) een impact heeft op het latere eetpatroon van mijn kind.

Als ik wil dat mijn kind later evenwichtige voedingskeuzes kan maken, laat ik mijn kleine spruit best alles proeven, zonder strenge beperkingen, schuldgevoelens of voedingsfabels. Kinderen weten bij de geboorte precies wat ze nodig hebben en ze zijn een kei in luisteren naar hun buikje. Hoe bewaar je het natuurlijke honger- en verzadigingsgevoel van je kind(eren) in een wereld van overvloed? Hoe leer je een gezonde relatie met voeding aan, zelfs in een ongezonde omgeving? En hoe kun jij ook je tiener(s) begeleiden bij deze voedingsuitdagingen?

Mama eerst, papa ook!

Als erkend diëtiste geef ik je een gezonde portie voedingswijsheid en praktische antwoorden op je dagelijkse struggles in de keuken, aan tafel en in de supermarkt. Daarbij zet ik jou op de eerste plaats: jij kunt je kind pas helpen als jij je goed in je vel voelt, op de nodige kennis kan bouwen en jullie doelen belichaamt. Zelfzorg en kritisch kijken naar je eigen (di)eetpatronen is daarbij ontzettend belangrijk. Als ouder geef jij je kind(eren) een opvoeding. Tegelijk kun jij ook je eigen moeder of vader zijn. Wat geef je aan je kinderen door van je eigen (op)voeding en waar breek je mee? Welke aangeleerde (di)eetregels kun je moeilijk loslaten? Wat kunnen jij en je gezin van elkaar leren?

Dankzij mijn intergenerationele kijk begeleid ik jou in je (op)voeding, zodat jij samen met je kind(eren) bouwt aan een gezonde relatie met voeding. Uiteraard kan ik je gezin eveneens helpen bij specifieke medische problemen, emotioneel eetgedrag of als je kind selectief eet. Vanuit mijn orthomoleculaire achtergrond heb ik eveneens veel aandacht voor voedingstekorten, stress, toxiciteit en darmgezondheid.

Mijn intergenerationele aanpak

  • We achterhalen jouw aangeleerde (di)eetpatronen. Met welke voeding heb je zelf een lastige relatie? Welke eetpatronen heeft je partner?
  • We werken aan je voorbeeldrol. Kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor suikerrijke en zoute voeding, maar ook wat je aanbiedt én zelf eet telt voor de eetvoorkeuren.
  • Kinderen weten instinctief wat ze nodig hebben. Wat kun jij van je kindje leren over voeding? Hoe leer jij je kind evenwichtig eten in een wereld met veel bewerkte voeding?
  • We bekijken hoe je helpende voeding en voedingstoffen kan toevoegen aan je bestaande eetpatroon zonder restricties.
  • Hoe kun jij stoppen met luisteren naar extern opgelegde (di)eetregels en je eigen innerlijke mentor worden?

Wie is Sofie?

2006.

Ik studeer af als communicatiewetenschapper en werk als gezondheidsredacteur voor verscheidene uitgeverijen.

 

2014.

Ik start mijn e-zine over gezondheid, sport en welzijn én verdiep mij in orthomoleculaire gezondheidszorg.

 

2018.

Ik start mijn opleiding tot diëtist aan de Erasmushogeschool Brussel.

 

2019.

Ik word mama. Dankzij de combinatie van studieboeken, pampers en kookpotten weet ik kersverse mama’s en jonge gezinnen wil helpen met een gezonde voedingsstart.

 

2022.

Ik ben door het RIZIV erkend diëtist en help ook jou graag, preventief of bij problemen, zodat jij alle kennis en tools in handen hebt voor makkelijk, evenwichtig en dieetvrij eten met het hele gezin.

Dag (toekomstige) mama en papa!

Elke maand gratis voedingsadvies met een intergenerationele kijk in je mailbox? Schrijf je in!

    Volg je mij al op Instagram?

    Binnenkijken bij een erkend diëtiste, maar vooral bij een mama? Ik post wekelijks over makkelijk, evenwichtig en dieetvrij eten met een jong gezin, samen met mijn eigen struggles aan tafel, in de keuken en in de supermarkt.